Technik hotelarstwa 2020
- Odsłony: 19541
O techniku hotelarstwa w ZSP nr 1:
Wypowiedź Dyrektor Centrum Molo
Wypowiedź Dyrektor Hotelu Prezydent
Wypowiedź absolwenta
Drogi Kandydacie
Uczniowie technikum hotelarskiego od 2016 roku systematycznie uczestniczą w praktykach zagranicznych:
a) 4 tygodniowy staż w SCHKEUDITZ w Niemczech od 20.11 do 18.12.2016 r. - "Umiejętności praktyczne źródłem mobilności zawodowej" w ramach projektu "Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kształcenia zawodowego" realizowanego ze środków POWER
b) 4 tygodniowy staż w SCHKEUDITZ w Niemczech od 18.11 do 16.12.2017 r. - "Umiejętności praktyczne źródłem mobilności zawodowej" w ramach projektu "Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kształcenia zawodowego" realizowanego ze środków POWER
c) 2 tygodniowy staż zagraniczny w miejscowości KOKINO NERO (Czerwona Woda) na Riwerze Olimpijskiej w Grecji od 19.06 do 01.07. 2017 r. w ramach projektu "Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego" realizowanego w ramach środków ERASMUS+
d) 2 tygodniowy staż zagraniczny w miejscowości PLATAMONAS PIERIA w Grecji od 11.05 do 25.05.2019 r. w ramach projektu "Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego" realizowanego w ramach środków ERASMUS+
Od nowego roku szkolnego 2020/2021 będą realizowane kolejne dwa projekty:
1. "Mobilność uczniów kluczem do rozwoju osobistego" w ramach projektu Ponadnarodowa Mobilność Uczniów - 11 dniowy wyjazd do Włoch
2. Praktyki zawodowe w Hiszpanii w latach 2020-2022 w ramach projektu ERASMUS + realizowanego w Akcji 1 "Mobilność edukacji w sektorze "Kształcenie i szkolenie zawodowe"
Bardzo liczna grupa uczniów z klas hotelarskich zakwalifikowała się do projektu "Zawodowcy w łódzkiem - stypendia dla najzdolniejszych uczniów" w roku szkolnym 2018/2019 i 2019/2020 realizowanego przez Województwo Łódzkie z Europejskiego Funduszu Społecznego. Stypendyści otrzymali po 6 tys zł. lub 10 tys. zł. w przypadku osób niepełnosprawnych.
Uczniowie Technikum Hotelarstwa w trakcie cyklu nauczania zdobywają wiedzę ogólną i zawodową z zakresu przedmiotów ogólnoekonomicznych i specjalistycznych. Cykl kształcenia obejmuje jednodniowe zajęcia praktyczne w obiektach hotelarskich na terenie powiatu tomaszowskiego przez cały rok szkolny w klasie drugiej oraz dwu miesięczne praktyki zawodowe, które uczniowie odbywają w hotelach oraz ośrodkach turystycznych w kraju i za granicą, w klasie trzeciej i czwartej.
W czasie realizacji procesu nauczania absolwent zdobywa wiedzę i umiejętności dotyczące:
– przepisów prawnych do prowadzenia zakładu hotelarskiego,
– zasad i instrumentów marketingu w działalności hotelarskiej,
– organizacji pracy w zawodzie hotelarskim, w tym usług gastronomicznych i turystycznych,
– wyposażania i urządzania wnętrz różnych jednostek hotelowych i gastronomicznych,
– prowadzenia korespondencji i obsługi nowoczesnego sprzętu biurowego,
– współpracy z firmami świadczącymi usługi dla zakładów hotelarskich,
– stosowania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów przeciwpożarowych i przepisów ochrony środowiska,
– postępowania zgodnie z zasadami etyki i kultury zawodu,
– doskonalenia kwalifikacji zawodowych.
W wyniku kształcenia w klasie hotelarskiej uczniowie otrzymają tytuł technika hotelarstwa i uzyskają efekty kształcenia niezbędne do wykonywania zawodu obejmujące:
Kwalifikację HGT.03: Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Kwalifikację HGT.06: Planowanie i realizacja usług w recepcji
Absolwent ma możliwość zdobycia umiejętności biegłego posługiwania się dwoma językami obcymi w zakresie słownictwa zawodowego i branżowego, co ułatwia mu kontakt z zagranicznymi turystami lub kontrahentami.
Typowymi miejscami pracy absolwenta hotelarstwa są obiekty bazy noclegowej takie jak: zakłady hotelarskie, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, zajazdy, schroniska, kwatery prywatne. Może być on również zatrudniony w organach pracy samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w branżach organizacyjnych i stowarzyszeniach. Ponadto może również prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych.
Po ukończeniu technikum hotelarstwa absolwenta ma możliwość podjęcia studiów wyższych w ramach dalszej specjalizacji w tej dziedzinie (hotelarstwo i turystyka) w dziedzinie ekonomicznej lub na dowolnie wybranym kierunku.
W ramach nauki wyodrębnione są trzy bloki programowe:
I. Ekonomiczno-prawny - blok ten obejmuje wykształcenie myślenia, którego podstawą jest rachunek ekonomiczny, uczenie przedsiębiorczości i podejmowania samodzielnych decyzji ekonomicznych a także przygotowanie do podjęcia działalności na własny rachunek.
II. Obsługa gościa hotelowego - obejmuje wykształcenie umiejętności związanych z fachową i kompleksową obsługą gościa hotelowego, w różnych rodzajach i kategoriach bazy hotelowej, a zatem wykonywania wszystkich czynności oraz świadczenia usług turystycznych i towarzyszących. W tym bloku młodzież uczy się komunikować i biegle posługiwać się językiem obcym w tym również w zakresie słownictwa zawodowego.
III. Technika pracy biurowej - obejmuje umiejętności związane z prowadzeniem korespondencji oraz obsługiwaniem nowoczesnego sprzętu biurowego, w tym korzystania z komputerowych programów użytkowych (Chart hotelowy).
Nasza szkoła posiada następujące pracownie kształcące w zawodzie technik hotelarstwa:
– hotelarską z częścią recepcyjną
– hotelarską z jednostką mieszkalną,
– technologii gastronomicznej z salą obsługi konsumenta,
– pracownię komputerową,
Przedmioty zawodowe:
Organizacja pracy w hotelarstwie
Praktyczna obsługa gościa w recepcji
Obsługa konsumenta
Obsługa informatyczna w hotelarstwie
Marketing w hotelarstwie
Rachunkowość zawodowa
Język obcy zawodowy angielski
Zajęcia praktyczne
Praktyki zawodowe
Szczególną rolę w kształceniu naszych uczniów odgrywają miesięczne praktyki zawodowe. Współpracujemy z obiektami takimi jak: hotele GRYF w Gdańsku, Marriott, Novotel, Sheraton, Gromada w Warszawie, Hotel Andel's w Łodzi, Hotel Neptun w Juracie, Hotel Jantar w Polanicy Zdrój, Hotel Radisson Blu w Szczecinie, Hotel Jantar w Ustce, Hotel Ziemowit w Ustroniu i wiele, wiele innych.
W ramach zajęć zawodowych jeden dzień w tygodniu uczniowie wyjeżdżają do okolicznych hoteli i obiektów, gdzie zamiast lekcji w szkole odbywają się zajęcia praktyczne w takich obiektach jak: Hotel Prezydent w Spale, Karczma Spalska, Rezydancja Spalska, Hotel Mazowiecki w Tomaszowie Mazowieckiem, MOLO w Smardzewicach, Magellan w Bronisławowie, Hotel KRUK w Swolszewicach Małych, Arboretum w Studziankach.
Więcej na temat praktyk zawodowych
Zawody, do wykonywania których upoważniony jest posiadacz dyplomu:
– technik hotelarstwa
– organizator usług cateringowych
– pracownik biurowy
– pracownik biura podróży
– sekretarka
– steward/stewardessa
– pilot wycieczek
– przewodnik turystyczny
– inspektor piętra hotelowego
– pokojowa
– barman
Z życia hotelarza
Praktyki Grecja
Wycieczka do Hotelu Holiday Inn w Łodzi - 28.10.2019
Wycieczka do Hotelu Vienna House Andel`s w Łodzi - 15.11.2019
I etap Regionalnego Konkursu Wiedzy Hotelarskiej - 28.11.2019
Klasa I Hp w hotelach sieci ACCOR
Stypendium Prezesa Rady Ministrów - 18.02.2020
Etap szkolny Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej już za nami
Wyniki etapu szkolnego VII Regionalnego Konkursu Wiedzy o Hotelarstwie
Wycieczka zawodowa dla hotelarzy
WYNIKI XI EDYCJI OGÓLNOPOLSKIEJ OLIMPIADY WIEDZY HOTELARSKIEJ
Dzień Drzwi Otwartych w Filii Uniwersytetu Łódzkiego w Tomaszowie Maz.
Konkurs „Savoir vivre – zasady dobrego wychowania”
Zawodowy konkurs językowy dla hotelarzy
VII EDYCJA POWIATOWEGO KONKURSU SAVOIR VIVRE
WYCIECZKA DO DOUBLE TREE BY HILTON **** W ŁODZI
Szkolny Etap Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej już za nami
Szkolny etap REGIONALNEGO KONKURSU WIEDZY O HOTELARSTWIE
Międzynarodowe Targi Turystyczne – World Travel Show 2016
III miejsce w Regionalnym Konkursie Wiedzy Hotelarskiej
VI edycja Powiatowego Konkursu Savoir-Vivre dla gimnazjalistów 2015/2016
Wycieczka hotelarzy do Hotelu Andels***
Eliminacje okręgowe VIII edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej
Wykład gościnny dr Rafała Rouba
III Hb w Hotelu „Kruk” *** i Centrum MOLO w Smardzewicach
Eliminacje szkolne VIII edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej
III Hb w siedzibie Oddziału Okręgowego NBP w Łodzi
Zwiedzanie Hotelu Mazowieckiego ***
V edycja Powiatowego Konkursu Savoir-Vivre dla gimnazjalistów 2014/2015
IV edycja Powiatowego Konkursu Savoir-Vivre dla gimnazjalistów 2013/2014