Technik hotelarstwa 2020

 



O techniku hotelarstwa w ZSP nr 1:
Wypowiedź Dyrektor Centrum Molo
Wypowiedź Dyrektor Hotelu Prezydent
Wypowiedź absolwenta

Drogi Kandydacie

Jeśli szukasz zawodu z przyszłością, to czas najwyższy poszukiwania już zakończyć. Hotelarstwo jest dziedziną intensywnie rozwijającą się i nie trudno znaleźć pracę w tym zawodzie. Ucząc się w technikum, a nie w liceum spędzasz tylko jeden rok więcej, a zdobywasz zawód i maturę. Odbywasz praktyki w dobrych hotelach, zdobywając doświadczenie i jeśli jesteś dobry w tym co robisz, to możesz znaleźć pracę nawet bez studiów.
Nasi nauczyciele wyposażą Cię w umiejętności niezbędne w przyszłej pracy zawodowej. Nauczysz się sprawnej obsługi klienta w hotelu, biurze podróży, wykorzystywania w pracy hotelarsko-turystycznej komputera, posługiwania się językiem obcym zawodowym (angielskim lub niemieckim), tworzenia zasad i programowania produktu turystycznego oraz planowania kosztów imprez turystycznych, pracy biurowej i obsługi rachunkowej firmy. Szkoła zapewni Ci nie tylko możliwość opanowania teoretycznej wiedzy, ale zorganizuje także praktyki w obiektach noclegowych w całej Polsce.
 

Uczniowie  technikum hotelarskiego od 2016 roku systematycznie uczestniczą w praktykach zagranicznych:

a) 4 tygodniowy staż w SCHKEUDITZ w Niemczech od  20.11 do 18.12.2016 r.  -  "Umiejętności praktyczne źródłem mobilności zawodowej" w ramach projektu "Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kształcenia zawodowego" realizowanego ze środków POWER

b) 4 tygodniowy staż w SCHKEUDITZ w Niemczech od 18.11 do 16.12.2017 r. -  "Umiejętności praktyczne źródłem mobilności zawodowej" w ramach projektu "Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kształcenia zawodowego" realizowanego ze środków POWER

c) 2 tygodniowy staż zagraniczny w miejscowości KOKINO NERO (Czerwona Woda) na Riwerze Olimpijskiej w Grecji od 19.06 do 01.07. 2017 r. w ramach projektu "Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego" realizowanego  w ramach środków ERASMUS+

d) 2 tygodniowy staż zagraniczny w miejscowości PLATAMONAS PIERIA w Grecji od 11.05 do 25.05.2019 r. w ramach projektu "Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego" realizowanego  w ramach środków ERASMUS+

Od nowego roku szkolnego 2020/2021 będą realizowane kolejne dwa projekty:

1. "Mobilność uczniów kluczem do rozwoju osobistego" w ramach projektu Ponadnarodowa Mobilność Uczniów - 11 dniowy wyjazd do Włoch

2. Praktyki zawodowe w Hiszpanii w latach 2020-2022 w ramach projektu ERASMUS + realizowanego w Akcji 1 "Mobilność edukacji w sektorze "Kształcenie i szkolenie zawodowe"

Bardzo liczna grupa uczniów z klas hotelarskich zakwalifikowała się do projektu "Zawodowcy w łódzkiem - stypendia dla najzdolniejszych uczniów" w roku szkolnym 2018/2019 i 2019/2020 realizowanego przez Województwo Łódzkie z Europejskiego Funduszu Społecznego. Stypendyści otrzymali po 6 tys zł. lub 10 tys. zł. w przypadku osób niepełnosprawnych.


Jeśli dokument nie otworzył się prawidłowo pobierz plik PDF

 

Uczniowie Technikum Hotelarstwa w trakcie cyklu nauczania zdobywają wiedzę ogólną i zawodową z zakresu przedmiotów ogólnoekonomicznych i specjalistycznych. Cykl kształcenia obejmuje jednodniowe zajęcia praktyczne w obiektach hotelarskich na terenie powiatu tomaszowskiego przez cały rok szkolny w klasie drugiej oraz dwu miesięczne praktyki zawodowe, które uczniowie odbywają w hotelach oraz ośrodkach turystycznych w kraju i za granicą, w klasie trzeciej i czwartej.

W czasie realizacji procesu nauczania absolwent zdobywa wiedzę i umiejętności dotyczące:

    – przepisów prawnych do prowadzenia zakładu hotelarskiego,
    – zasad i instrumentów marketingu w działalności hotelarskiej,
    – organizacji pracy w zawodzie hotelarskim, w tym usług gastronomicznych i turystycznych,
    – wyposażania i urządzania wnętrz różnych jednostek hotelowych i gastronomicznych,
    – prowadzenia korespondencji i obsługi nowoczesnego sprzętu biurowego,
    – współpracy z firmami świadczącymi usługi dla zakładów hotelarskich,
    – stosowania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów przeciwpożarowych i przepisów ochrony środowiska,
    – postępowania zgodnie z zasadami etyki i kultury zawodu,
    – doskonalenia kwalifikacji zawodowych.

 

W wyniku kształcenia w klasie hotelarskiej uczniowie otrzymają tytuł technika hotelarstwa i uzyskają efekty kształcenia niezbędne do wykonywania zawodu obejmujące:

Kwalifikację HGT.03: Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Kwalifikację HGT.06: Planowanie i realizacja usług w recepcji

 

 
             

 

 

Absolwent ma możliwość zdobycia umiejętności biegłego posługiwania się dwoma językami obcymi w zakresie słownictwa zawodowego i branżowego, co ułatwia mu kontakt z zagranicznymi turystami lub kontrahentami.

Typowymi miejscami pracy absolwenta hotelarstwa są obiekty bazy noclegowej takie jak: zakłady hotelarskie, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, zajazdy, schroniska, kwatery prywatne. Może być on również zatrudniony w organach pracy samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w branżach organizacyjnych i stowarzyszeniach. Ponadto może również prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych.
Po ukończeniu technikum hotelarstwa absolwenta ma możliwość podjęcia studiów wyższych w ramach dalszej specjalizacji w tej dziedzinie (hotelarstwo i turystyka) w dziedzinie ekonomicznej lub na dowolnie wybranym kierunku.

 

 
 
 

 

W ramach nauki wyodrębnione są trzy bloki programowe:

I. Ekonomiczno-prawny - blok ten obejmuje wykształcenie myślenia, którego podstawą jest rachunek ekonomiczny, uczenie przedsiębiorczości i podejmowania samodzielnych decyzji ekonomicznych a także przygotowanie do podjęcia działalności na własny rachunek.
 
II. Obsługa gościa hotelowego - obejmuje wykształcenie umiejętności związanych z fachową i kompleksową obsługą gościa hotelowego, w różnych rodzajach i kategoriach bazy hotelowej, a zatem wykonywania wszystkich czynności oraz świadczenia usług turystycznych i towarzyszących. W tym bloku młodzież uczy się komunikować i biegle posługiwać się językiem obcym w tym również w zakresie słownictwa zawodowego.

III. Technika pracy biurowej - obejmuje umiejętności związane z prowadzeniem korespondencji oraz obsługiwaniem nowoczesnego sprzętu biurowego, w tym korzystania z komputerowych programów użytkowych (Chart hotelowy).

 

 

Nasza szkoła posiada następujące pracownie kształcące w zawodzie technik hotelarstwa:

– hotelarską z częścią recepcyjną
– hotelarską z jednostką mieszkalną,
– technologii gastronomicznej z salą obsługi konsumenta,
– pracownię komputerową,
     

Przedmioty zawodowe:

    Organizacja pracy w hotelarstwie
    Praktyczna obsługa gościa w recepcji
    Obsługa konsumenta
    Obsługa informatyczna w hotelarstwie
    Marketing w hotelarstwie
    Rachunkowość zawodowa
    Język obcy zawodowy angielski
    Zajęcia praktyczne
    Praktyki zawodowe

   
Szczególną rolę w kształceniu naszych uczniów odgrywają miesięczne praktyki zawodowe. Współpracujemy z obiektami takimi jak:  hotele GRYF w Gdańsku,  Marriott, Novotel, Sheraton, Gromada w Warszawie, Hotel Andel's w Łodzi, Hotel Neptun w Juracie, Hotel Jantar w Polanicy Zdrój, Hotel Radisson Blu w Szczecinie, Hotel  Jantar w Ustce, Hotel Ziemowit w Ustroniu i wiele, wiele innych.

W ramach zajęć zawodowych jeden dzień w tygodniu uczniowie wyjeżdżają do okolicznych hoteli i obiektów, gdzie zamiast lekcji w szkole odbywają się zajęcia praktyczne w takich obiektach jak: Hotel Prezydent w Spale, Karczma Spalska, Rezydancja Spalska, Hotel Mazowiecki w Tomaszowie Mazowieckiem, MOLO w Smardzewicach, Magellan w Bronisławowie, Hotel KRUK w Swolszewicach Małych, Arboretum w Studziankach.

  Więcej na temat praktyk zawodowych

 

 

 

Zawody, do wykonywania których upoważniony jest posiadacz dyplomu:

    – technik hotelarstwa
    – organizator usług cateringowych
    – pracownik biurowy
    – pracownik biura podróży
    – sekretarka
    – steward/stewardessa
    – pilot wycieczek
    – przewodnik turystyczny
    – inspektor piętra hotelowego
    – pokojowa
    – barman

 

 03

Z życia hotelarza

Praktyki Grecja

6 5

15  28 a

33 35

 

Wycieczka do Hotelu Holiday Inn w Łodzi - 28.10.2019

052  054

Wycieczka do Hotelu Vienna House Andel`s w Łodzi - 15.11.2019

 

I etap Regionalnego Konkursu Wiedzy Hotelarskiej - 28.11.2019

 

002 003

Klasa I Hp w hotelach sieci ACCOR

 

Hotelarze na szlaku zawodowym

001  002

Stypendium Prezesa Rady Ministrów - 18.02.2020

Wycieczka dla hotelarzy

Etap szkolny Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej już za nami

Wyniki etapu szkolnego VII Regionalnego Konkursu Wiedzy o Hotelarstwie

Wycieczka zawodowa dla hotelarzy

WYNIKI XI EDYCJI OGÓLNOPOLSKIEJ OLIMPIADY WIEDZY HOTELARSKIEJ

Dzień Drzwi Otwartych w Filii Uniwersytetu Łódzkiego w Tomaszowie Maz.

Konkurs „Savoir vivre – zasady dobrego wychowania”

Zawodowy konkurs językowy dla hotelarzy

VII EDYCJA POWIATOWEGO KONKURSU SAVOIR VIVRE

WYCIECZKA DO DOUBLE TREE BY HILTON **** W ŁODZI

Szkolny Etap Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej już za nami

Szkolny etap REGIONALNEGO KONKURSU WIEDZY O HOTELARSTWIE

Międzynarodowe Targi Turystyczne – World Travel Show 2016

III miejsce w Regionalnym Konkursie Wiedzy Hotelarskiej

konkurs wiedzy hotelarskiej

VI edycja Powiatowego Konkursu Savoir-Vivre dla gimnazjalistów 2015/2016

Wycieczka hotelarzy do Hotelu Andels***

KURS BARMAŃSKI 2016

Tłusty Czwartek w Mechaniku

Eliminacje okręgowe VIII edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej

Wycieczka zawodowa klasy 1H

Wykład gościnny dr Rafała Rouba

III Hb w Hotelu „Kruk” *** i Centrum MOLO w Smardzewicach

Eliminacje szkolne VIII edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej

Hotelarza w akcji !!!

III Hb w siedzibie Oddziału Okręgowego NBP w Łodzi

Zwiedzanie Hotelu Mazowieckiego ***

Praktyki na promie UNITY LINE

V edycja Powiatowego Konkursu Savoir-Vivre dla gimnazjalistów 2014/2015

I Dzień Hotelarza

IV edycja Powiatowego Konkursu Savoir-Vivre dla gimnazjalistów  2013/2014  


Festiwal Podróżniczy  


Konkurs savoir vivre  


Wycieczka rowerowa do hoteli w Spale  

  ue
 
Biuletyn Informacji Publicznej
 
 

2023 technikum braz
2022 technikum braz

Projekty

 

25brygada
wat   logooscdr
opw logo
 
 
EU flag Erasmus vect POS
 
ecdl
 
as
 
   logo bezpieczna projekt
kulturabezp
 

Wywiadówki

18.09.2024 - 16.00 - kl. I
18.09.2024 - kl. lV i kl. V
19.09.2024 - kl. II i kl. III
14.11.2024 - kl. I,  IV,  V
15.11.2024 - kl. II, kl. III
17.12.2024 - kl. V
29.01.2025 - kl. II, kl. III
30.01.2025 - kl. I, kl. IV
03.04.2025 - kl. V
23.04.2025 - kl. I, kl. IV
24.04.2025 - kl. II, kl. III

Dzwonki

1.    7.45   -  8.30
2.    8.35   -  9.20
3.    9.25   - 10.10
4.   10.20  - 11.05
5.   11.10  - 11.55
6.   12.15  - 13.00
7.   13.05  - 13.50
8.   13.55  - 14.40
9.   14.45  - 15.30
10. 15.35  - 16.20

Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 1
97-200 Tomaszów Mazowiecki
ul. Św. Antoniego 29
www.zsp1.edu.pl


zsp1.sekretariat@onet.eu

Sekretariat (centrala):

tel: 44 7245515 
fax: 44 7242475

 

Ochrona danych osobowych

Dyrektor ZSP 1
mgr Dariusz Kwiatkowski

Wicedyrektor
mgr Jolanta Nikodemska

Wicedyrektor ZSP 1
mgr Urszula Seredyn

Wicedyrektor ZSP 1
mgr Iwona Poganowska

Copyright (c) ZSP nr 1. All rights reserved.
Designed by zsp1.edu.pl

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

  
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk